
Mourning dove — Zenaida macroura
Bird of the week: CLXXIV
We have an abundance of Mourning doves in our yard. It’s a common bird in our Sonoran Desert and throughout the USA and Mexico.
RANGE:

DESCRIPTION (from All About Birds):
“A graceful, slender-tailed, small-headed dove that’s common across the continent. Mourning Doves perch on telephone wires and forage for seeds on the ground; their flight is fast and bullet straight. Their soft, drawn-out calls sound like laments. When taking off, their wings make a sharp whistling or whinnying. Mourning doves are the most frequently hunted species in North America.”
Mourning doves are medium-sized birds of 9 to 13 inches (23 to 33 cm) in length and weighing between 3 and 6 ounces (85 to 170 grams).

A Mourning dove couple eating birdseed in our backyard. They are monogamous and mate for life, unless one of them dies. Then they will look for another mate. Mourning doves are known to be affectionate with each other and you can see them preening and hanging out.
It’s not unusual to see three flying in a tight formation during the breeding season. The bird in the lead is the mated male. A rival male will be in close second hoping to chase the first male from where he wants to mate and nest. The female, who is mated to the lead male, follows behind.
I cannot tell the difference between the male and females because they look very similar. According to the sources I read, the males are slightly bigger. They have a light blue patch on their head, and a peachy patch on their chest along with iridescent patches on the sides of their necks. The males are supposed to be more colorful, but I have never seen a difference with my naked eyes. I can spot a bit of blue and iridescent patches in my photos.

FOOD AND NESTING:
Ninety-nine percent of Mourning doves diet is seeds. They do eat a little fruit and snails.
In the West, Mourning doves may nest on the ground. In other parts of the country, they build nests in tree branches including evergreen, orchard tree, mesquite, or cottonwood. The male supplies the twigs, grasses or other material to the female who weaves it into a nest.
They have one to two eggs per clutch, but make up the small amount of eggs by having up to six broods per year.
CALLS:
One of my favorite sounds in our backyard is the coo-ing of Mourning doves. You can listen to their calls from All About Birds here:































