A Harris’s Hawk landed in a tree in our backyard. We haven’t had one stop by for months, although I see them soaring overhead. I could hear his call and I spent a bit of time trying to spot him behind branches. The link is to a Youtube video of Harris’s hawks in flight with their sounds. I wouldn’t want to mess with those claws or beak!
This is a compilation of my favorite photos that I took this week.
Papa quail shares the birdseed block with a few of his babies.
A White-winged Dove perches on a flamingo buddy.
Bully bird Curve-billed Thrasher lands on the cactus statue before scaring everyone away from the birdseed block.
An adult House Finch feeds it’s juvenile.
Red watches over the rain meter during a Monsoon week.
House Sparrows are one of the most common birds we have. Their success in the wild is a result of their close relationship to humans. They are found in backyards, cities and throughout North America and most parts of the world. The House Sparrow was introduced in Brooklyn, New York in 1851. By 1900 they spread to the Rocky Mountains. They originated in Eurasia and North Africa.
Here’s a map of their range in North and South America:
This is a female House Sparrow on the birdseed block.
They are a small bird that has an average length of 16 cm and a mass of 24–39.5 g. Females and young sparrows are pale brown and grey, while males have brighter black, white, and brown markings.
They eat mostly seeds but will also eat insects as well as left over fast food from people or bread crumbs.
A House Sparrow visiting our birdbath.
They nest in manmade objects like eaves of houses, light boxes and planters. They also take over other birds nests in trees. A typical clutch size is three to four eggs and they may have several broods per year.
Three male sparrows splashing in the bird bath. House Sparrows are my most frequent visitors to the bird bath.
I spotted a new bird in our yard last week. This is a male Ladder-backed Woodpecker. It’s much smaller than my other woodpeckers, the Gila Woodpecker and Gilded Flicker. It was high up in a tree and I could tell it was a new bird by it’s shape. This was the only photo I caputured.
Here’s the info I found from All About Birds and Audubon about this small woodpecker:
SIZE:
Both Sexes
Length: 6.3-7.1 in (16-18 cm)
Weight: 0.7-1.7 oz (21-48 g)
Wingspan: 13.0 in (33 cm)
COLOR:
Ladder-backed Woodpeckers are black-and-white with ladder rung stripes on the back, and a more checkered pattern on the wings. The underparts are whitish or gray, flecked with black. The white face is broken by black lines that extend from the bill and eye. Males have red crowns; females have blackish crowns.
BEHAVIOR:
I learned from All About Birds that they forage in trees and bushes and are mostly hidden from view. That’s probably why I haven’t seen one until recently!
They live in hot arid areas such as deserts, pinyon forests, or dry scrub. They build nests in cavities in trees and cactus.
DIET: They mostly eat insects including caterpillars, ants and beetles. They also eat fruit and seeds, plus cactus fruit. They forage in tree bark, pecking with their beaks to find bugs.
The quail are always in our backyard. There are so many families with mom and dad and a batch of babies that I can’t keep track. One family has two babies. Another has 10 or 11 and there are families with every number in between.
The poppa quail usually finds a perch on a bench or rock to have a good view of his family while they scratch around for birdseed in the gravel, or visit the birdseed block.
A pretty momma quail mostly stays with her babies. I see the moms calling out to them to round them up and keep them close by.
Here’s a teenager quail. There are very few little itty bitties around anymore. They grow up so quickly!
Here’s a group of babies hanging out in the shade of a barrel cactus.
Three young ones making their move to the bird seed block.
This teenager has legs!
Another poppa quail on the lookout for his family.
I will miss these quail families when the babies are all grown up and they start their own family units. That will be next spring.
I had some amazing photo sessions with Red and Mrs. this week. Instead of taking photos from inside the casita through the window, I sat outside. Red landed within a few feet of me and posed. Mrs. did the same.
The result of sitting outside with my camera was clearer photos. Red and Mrs. didn’t seem afraid of me at all. In fact, every time I sat outside, they appeared and flitted around me.
I shared a few of my Red and Mrs. photos with my graphic designer friends I worked with back in my PR days in Palm Springs. They both moved a few miles away from our home but they moved here 15 years before us. They were so encouraging about my photos. They suggested I sell prints and make cards. One said that cardinals are very popular in Arizona and cards would do well.
I never thought of those things before. I followed their advice and made a card using Canva that is blank inside with a photo of Red on the cover. I ordered a few to see how they will turn out! I’ll let you know.
I even came up with a little logo to put on the back of the card.
Happy Friday! What are your plans for the 250th birthday of our nation?
We had a newcomer to our yard last week. This is Abert’s Towhee, a sandy brown large sparrow with a black patch around its beak. My Merlin App that identifies birds by their calls had ID’d Abert’s Towhee months ago, but I had never seen him. I was excited to finally get a glimpse and have a new bird to photograph.
Abert’s Towhees mate for life and can be found in dense brush in the Sonoran Desert along lakes, streams and in urban neighborhoods. They build their nests in mesquite, cottonwood, willow and mistletoe.
Abert’s Towhee was named in 1852 for Lt. Col. James William Abert (1820–1897), a U.S. Army officer in the Topographical Engineers who obtained the first specimen during a survey of New Mexico at the end of the Mexican War.
From Audubon:
Description
Both sexes — Length: 8.3–9.5 in (21–24 cm); wingspan: 10.4–11.6 in (26–29 cm); weight: 1.5–1.9 oz (43–54 g). Slim and long-tailed. The Abert’s Towhee is warm buffy brown with a black face and a pale gray bill. Usually in denser habitats than the Canyon Towhee, and has a different voice.
I got quite a few good photos of Red and Mrs. I saw them every single day, but not a glimpse of their fledglings. I wonder if they flew the nest and are living life without mom and dad?
We had an amazing evening with Red. I spotted him on the fence to our courtyard outside our front door. I talked to him, calling “Hey Red.” I went inside and told my husband. He suggested we sit in the courtyard and hang out with Red. We enjoyed the sun with Red flitting above us. Red flew into the tree we were sitting under. He flew to the wall, the fence and back up into the tree, singing to us. He called for Mrs. and she joined our group. We hung out with them for half an hour and finally went inside.
I took this with my iphone, so the quality isn’t that great. But you can see how we got to hang out with our friendliest bird Red.
Here’s one of the photos I took of Mrs. this week. I’m liking this week’s photos because of the clarity of my subject birds (not the ones in the background.) This is thanks to my photographer friend Gary Gruber. He suggested a few weeks ago that I change my settings to a faster shutter speed.
A gilded flicker stopped at the birdbath in the morning light.
A White-winged dove was hanging out for a day.
The resident bully bird, a Curve-billed Thrasher, loves to throw his beak around and intimidate the other birds.
Papa quail with his babies having a word with Red.
I had a first time visitor to the birdseed block. This is Albert’s Towhee. I used his call on my Merlin app to identify him and then went to All About Birds to ID him according to his looks.
I got this closeup of a quail dad’s face and fluffy feathers.
Which photo or photos are your favorites?
What are your weekend plans?
Do you have anything special planned to celebrate July 4th plans?